Welkom

Welkom op onze blog. Hier vind je redenen om niet te beginnen met drugs, roken of andere verslavingen. Van stichting De Hoop kregen we lesmateriaal en de opdracht was om een preventie poster of film te maken, maar wij vonden het leuker om een blog te maken.

woensdag 13 april 2011

Roken is slecht voor je!

roken is slecht voor je en dat kan je al merken bij de eerste sigaret. Dan krijg je een hogere bloeddruk, je hard gaat sneller kloppen en je kan last krijgen van duizeligheid. Als je langer rookt dan kan je lichaam gaan wennen aan de nicotine en dan zul je verslaafd raken. Als je langer rookt krijg je ook steeds meer kans op ziektes zoals chronische bronchitis en andere ziektes. het blijkt dus wel dat roken slecht is voor je gezondheid. hier heb ik nog een paar plaatjes om je nog meer te overtuigen dat roken niet goed voor je is.
Hier zie je en vrouw en die heeft zolang gerookt dat ze een beetje zwart gele tanden heeft gekregen.

Hier zie aan de linkerkant de longen van iemand die niet rookt 
en aan de rechterkant je longen van iemand die wel rookt


Hier zie nog iemand die zolang rookt dat de tanden helemaal kapot zijn gegaan.
En als je goed kijkt zie ook dat de tong aan de achterkant helemaal zwart is.



dinsdag 12 april 2011

gevolgen van obesitas (eetverslaving)

Je kan obesitas krijgen op verschillende manieren. Soms kan je re niks aan den en soms wel. Een aantal factoren die een oorzaak zouden kunnen zijn zijn:
- Energie-rijk dieet
- Beperkte lichaamsbeweging en een zittende levensstijl
- Onderliggende ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Cushing)
- Eetziekte zoals eetbuienstoornis
- Toename van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, met name fructose
- Stress
- Te weinig slaap
- Genetische aanleg
Meestal komt het door meerdere factoren samen dus je hoeft niet bang te zijn om obesitas te krijgen als je alleen te weinig slaapt.

Je kan er ook andere ziektes van krijgen zoals:
- suikerziekte
- hoge bloeddruk
- hart- en vaatziekten
- verhoogd cholesterol
- slaapapneu
-onvruchtbaarheid
- rugpijn
- artrose van heupen, enkels en knieƫn
- depressie en lage zelfwaardering
Sommige ziektes krijg je alleen in de ergste gevallen van obesitas


Nou weet je dus hoe je er aan kan komen en wat je er allemaal van kan krijgen, maar het is ook wel handig om te weten wat je er dan allemaal aan kan doen.
Als je nog niet een heel erg last heb van obesitas en je dus nog ge woon kan lopen en rennen enz. kan je meer gaan sporten en een speciaal dieet gaan volgen. Voor speciale dieets kan je in de bbiotheek en op internet gaan zoeken, maar je kan ook naar je huisarts gaan, want die weet meestal welk dieet het beste bij je past en welke het best zal werken.
Als dat niet zo werken dan zou je re ook nog medicijnen voor kunnen krijgen. Die moet je wel eerst op recept krijgen van je huisarts, want hij weet welke medicijnen het best bij jou werken en of je wel medicijnene nodig hebt.
In ergere gevallen van obesitas wordt soms geadiviseerd om een magverkleining te nemen. Meestal verlies je dan 50 tot 60 kilo. Het is wel een hele zware operatie, maar er sterft maar 0,1% tot 1% van alle gevallen en dat is dus heel weinig.


 Hier zie je per land heveel procent van de bevolking obesitas heeft.

maandag 11 april 2011

alcohol

alcohol, veel mensen drinken het met mate,
en er is dan ook niks aan de hand.
het probleem begint pas als je het heel vaak drinkt en je alsmaar meer wilt.
het word steeds moeilijker om er van af te blijven, het wordt steeds moeilijker om je verslaving te erkennen, en het word ook steeds moeilijker om te stoppen.
dat is niks nieuws want de meeste verslaafden hebben dit.

de gevolgen van alcohol: 
je hebt korte termijn gevolgen, die treden op als je bijv. voor een avondje te veel drinkt, en lange termijn gevolgen.

een paar korte termijn gevolgen:

een kater klachten: hoofdpijn, misselijkheid, slapheid en bevend gevoel in ledematen, slapeloosheid,    duizeligheid en soms hartkloppingen.

black-outEen black-out wil zeggen dat je weinig tot niks meer weet over wat je hebt gedaan toen je dronken was. een van de ergste black-outs is als je je zelf ergens terugvindt op een plaats waarvan je geen idee hebt hoe je daar bent gekomen. een black-out krijg je ong. na 8 glaasjes alcohol of  meer.


Slechter geheugen: je geheugen kan voor een korte tijd achteruit gaan (voornamelijk je lange termijn geheugen.) zelfs als alle alcohol uit je lichaam is verdwenen.

dit waren maar een paar voorbeelden....
er zijn er veel meer. zeker op lange termijn (eenzaamheid, kanker, hersenschade, depressie enz. enz.) en je wordt er niet blij van. om dit allemaal te voorkomen kan je het beste niet met alcohol beginnen, maar dat is in sommige situaties ongezellig. een glaasje meedrinken is dan niet erg... maar bedenk wel => => => => => => => => => => =>